FRUIT VAN A TOT Z
Thema van 2024 is een overzicht van FRUIT dat beschikbaar is in Nederland.
Wetenswaardigheden over fruit ofwel eetbare vruchten, van aalbes tot zwarte bes, elke week op deze pagina Fruit A-Z. Eet twee porties per dag, het is gezond en lekker.
GRAPEFRUIT
Citrus x paradisi
Smaak: lichtbitter en zoetzuur
Kleur: oranje
Soort fruit: pitfruit, citrusfruit
Kcal per 100 gram: 42
Bijzonderheden: Hoe roder de kleur van de grapefruit is, hoe zoeter en minder bitter de citrusvrucht is. De grapefruit wordt ook wel pompelmoes genoemd.
GRANAATAPPEL
Lycium barbarum
Smaak: fris, zoetzuur
Kleur: rood
Soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 83
Bijzonderheden: Een granaatappel is een stuk fruit, een bessensoort, die van oorsprong uit Iran komt. Vandaar dat je ‘m ook terugvindt in gerechten uit het Midden-Oosten. Je kunt er de zoetzure pitten van eten of het sap van drinken.
GOJIBES
Lycium barbarum
Smaak: zoet tot lichtzuur
Kleur: oranjerood
Soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 36
Bijzonderheden: De gojibes staat in China al eeuwen bekend om zijn invloed op de gezondheid. Deze vrucht zit boordevol vitamines en antioxidanten. Daardoor heeft deze fruitsoort in de afgelopen jaren enorm in populariteit gewonnen.
FRAMBOOS
Rubus idaeus
Smaak: sappig en zoet
Kleur: blauw, rood of groen
Soort fruit: zacht fruit, steenvrucht
Kcal per 100 gram: 53
Bijzonderheden: De framboos kan je vinden in heel Europa, langs de bosrand en op open plekken. Frambozen worden al sinds de Middeleeuwen gegeten. Frambozen kun je ook gebruiken als jam, stroop, sap, puree en saus.
DRUIF
Vitis vinifera
Smaak: zoet en fris
Kleur: blauw, rood of groen
Soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 67
Bijzonderheden: De druif staat vijfde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Gemiddeld eten Nederlanders 8,6 gram druiven per dag.
DADEL
Phoenix dactylifera
Smaak: honingachtig
Kleur: donkerrood
Soort fruit: steenvrucht, exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 282
Bijzonderheden: dadels zijn intens zoet van smaak en hebben mals vruchtvlees. De smaak van dadels wordt ook wel vergeleken met de zoete smaak van honing en de textuur met zachte karamel.
CITROEN
Citrus limon
Smaak: zure citrussmaak
Kleur: geel
Soort fruit: citrusfruit
Kcal per 100 gram: 36
Bijzonderheden: De citroen is zuur van smaak en activeert de smaakpapillen. Het versterkt de smaak van ander voedsel. Het sap van de citroen wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en om verkleuring van fruit tegen te gaan. Met de schil kun je gerechten een speciaal aroma geven.
CARAMBOLA
Averrhoa carambola
Smaak: fris, zoetzuur
Kleur: groen
Soort fruit: stervrucht
Kcal per 100 gram: 31
Bijzonderheden: De stervrucht komt uit de tropen van Zuidoost-Azië. De naam stervrucht komt van de dwarsdoorsnede van de vrucht, die heeft de vorm van een ster.
CANTALOUPE
Cucumis melo var. cantalupensis
Smaak: aromatisch en suikerzoet
Kleur: oranje
Soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 34
Bijzonderheden: De cantaloupe-meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een vruchtgroente.
BLAUWE BES
Vaccinium corymbosum
Smaak: mild, zoet, bosbesachtig
Kleur: blauwzwart
soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 57
Bijzonderheden: Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig waslaagje. Van de bessen wordt jam of sap gemaakt. Vogels zorgen voor verspreiding van het zaad.
BANAAN
Musa
Smaak: zoet
Kleur: geel
soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 89
Bijzonderheden: bananen groeien niet aan een boom, maar aan een plant. Een banaan bevat veel vitamine B en is erg energierijk. Bewaren doe je buiten de koelkast en nog langer vers houd je hem door aluminiumfolie om de steel te wikkelen.
AVOCADO
Persea americana
Smaak: licht nootachtig
Kleur: geel, oranje, rood en groen
soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 160
Bijzonderheden: Avocado of Persea americana is bijzonder voedzaam met vruchtvlees zo zacht als boter. Bijnaam is: krokodillenpeer vanwege de huid. Pas op bij het ontpitten met een scherp mes. Zie ook VIDEO.
APPEL
Malus domestica
Smaak: van zuur tot zachter en zoet
Kleur: geel, oranje, rood en groen
soort fruit: pitfruit
Kcal per 100 gram: 52
Bijzonderheden: Een appel heeft een gunstig effect op het geheugen. Het is goed voor gezonde hersenen en cholesterol. Appels kunnen astma voorkomen. De antioxidanten beschermt de cellen. Appels zijn prima voor een gezzonde bloedsuikerspiegel. Dus: snoep verstandig, eet een appel.
ANANAS
Ananas comosus
Smaak: zoet
Kleur: geel
soort fruit: exotisch fruit
Kcal per 100 gram: 50
Bijzonderheden: De smaak van ananas is heerlijk fris zoet en heeft een kenmerkend aroma. Ananas past in allerlei gerechten, als verfrissing, als dessert, met vlees, salades of exotische stoofschotels.
ABRIKOOS
Prunus armeniaca
Smaak: zoet
Kleur: geel-oranje
soort fruit: steenvrucht
Kcal per 100 gram: 48
Bijzonderheden: heerlijk vers te eten en als jam of compote. De vrucht is rijkaan vitamine E. De abrikoos komt uit China. Zo’n vier à vijfduizend jaar geleden werd de boom voor het eerst verbouwd.
AARDBEI
Fragaria x ananassa
Smaak: zoet, sappig
Kleur: rood
soort fruit: zacht fruit
Kcal per 100 gram: 33
Bijzonderheden: De aardbei is eigenlijk een schijnvrucht. De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei komt uit de rozenfamilie, Rosacaea. Het puntje van de aardbei is het zoetst, doordat de suikers door de zwaartekracht naar het puntje zakt.