WILD VOEDSEL
Op de tuin is voldoende voedsel te vinden.
Naast de planten die we zelf hebben gezaaid of geplant, zijn er ook planten, struiken of bomen, die eetbaar zijn of een deel ervan kan je eten. Op de tuin zijn zelfs meer dingen uit de natuur die genuttigd kunnen worden (op eigen risico). Een klein stukje bushcraft in de polder. In het overzicht vind je een lijst van planten, vruchten, noten en insecten, die je op Oostvliet of in de Oostvlietpolder kunt vinden.
BERK
Betula
Eetbaar deel: Jonge bladeren en het sap in de stam.
Toepassing: In een salade, als kruid in het eten of gekookt als een groente. In het voorjaar kan sap worden getapt. Het sap kan tot siroop worden gekookt of er kan wijn van worden gemaakt. Het sap kan als zoetstof worden gebruikt in plaats van suiker en honing en wordt verwerkt in berkenwater. De smaak is waterig zoet.
Voedingsstoffen: Vitamine C.
Extra informatie: in het voorjaar, wanneer de sapstroom het sterkst is, kan de boom bloeden.
BOOMSCHORS
Tsuga candensis
Andere bomen: Picea, Betula lenta, Pinus, Ulmus.
Eetbaar deel: Het binnenste gedeelte van de schors, het cambium, van wilg, esdoorn en den.
Toepassing: Vermalen tot meel om er brood van te maken.
Voedingsstoffen: Cellulose
Extra informatie:
BRANDNETEL
Urtica
Eetbaar deel: Jonge bladeren.
Toepassing: Van de bladeren kan thee worden getrokken.
Voedingsstoffen: De brandnetel is rijk aan vitamines A, C, E en K) en mineralen, calcium en ijzer.
Extra informatie: De oudere bladeren bevatten teveel nitriet. Plukken met handschoenen. Weegbree helpt tegen de jeuk.
DASLOOK
Allium ursinum
Eetbaar deel: De bladeren.
Toepassing: Fijngehakte bladeren kunnen in salades of soepen.
Voedingsstoffen:
Extra informatie: Verwar de plant niet met het giftige lelietje-van-dalen. Daslook heeft een ui-achtige smaak.
DOVENETEL
Lamium
Eetbaar deel: Bloemen en jonge blaadjes.
Toepassing: In een salade of in een soep. Kort gekookt als groente.
Voedingsstoffen:
Extra informatie:
EIERSCHALEN
Ova
Eetbaar deel: De schaal van eieren.
Toepassing: De schone eierschalen worden gekookt en vervolgens op 200 graden gebakken totdat ze knapperig zijn. Daarna kunnen ze tot poeder worden vermalen en worden gebruikt als calciumsupplement.
Voedingsstoffen: Calcium, eiwit en diverse mineralen, zoals fluoride en magnesium.
Extra informatie:
GROTE LISDODDE
Typha latifolia
Eetbaar deel: De witte basis van de stengel, de onderste bladeren, de wortelstokken.
Toepassing: Rauw of koken of braden. Je kunt de gekneusde wortels of het gele stuifmeel van de lisdodde ook gebruiken als voedzaam meel voor brood of cake!
Voedingsstoffen:
Extra informatie:
GROVE DEN
Pinus sylvestris
Eetbaar deel: De naalden, de jonge knoppen, de zaden in de dennenappel.
Toepassing: De zaden kunnen rauw, geroosterd of gehakt worden gegeten en verwerkt tot koekjes, soep of likeur. De dennennaalden kunnen worden gekookt in water voor een verfrissende medicinale thee.
Voedingsstoffen: Vitamine C.
Extra informatie:
HONDSDRAF
Glechoma hederacea
Eetbaar deel: De bladeren.
Toepassing: Van de bladeren kan thee worden getrokken en de jonge blaadjes kunnen gebruikt worden als een "spinazie".
Voedingsstoffen: Vitamine C
Extra informatie:
KLEINE VELDKERS
Cardamine hirsuta
Eetbaar deel: In zijn geheel. Heeft een peperige smaak.
Toepassing: als broodbeleg, in salade of in een stamppot. Ook rauw uit het vuistje.
Voedingsstoffen:
Extra informatie:
KREKEL
Gryllida
Eetbaar deel: Gehele insect, maar makkelijker zonder pootjes en vleugels.
Toepassing: Frituren. Nootachtige smaak.
Voedingsstoffen:
Extra informatie:
LOOK-ZONDER-LOOK
Alliaria petiolata
Eetbaar deel: De bladeren en jonge scheuten.
Toepassing: Als kruid in salades, groentegerechten, soepen, boter en pesto. De wortels voor in vleesgerechten of bij een kaasplankje (smaak van mierikswortel).
Voedingsstoffen:
Extra informatie:
PAARDENBLOEM
Taraxacum officinale
Eetbaar deel: De gehele plant.
Toepassing:
Voedingsstoffen: Diverse zuren en mineralen, vitamine B1, B2, B3 en C.
Extra informatie:
REGENWORM
Lumbricidae
Eetbaar deel: De gehele worm (als je durft). De smaak is romig.
Toepassing: Knijp de darminhoud uit de worm, vervolgens rauw eten. Ook kan je ze koken, braden, grillen of frituren.
Voedingsstoffen: Calcium, ijzer en eiwit.
Extra informatie: Parasitaire wormen moeten over het algemeen worden vermeden en kunnen ernstige ziekten veroorzaken.
SPRINKHAAN
Caelifera
Eetbaar deel: Gehele insect, zonder pootjes en vleugels. Hartige smaak.
Toepassing: Frituren of bakken.
Voedingsstoffen: Eiwit, vetten en mineralen. Vitamine B12 en ijzer.
Extra informatie:
TAMME KASTANJE
Castanea sativa
Eetbaar deel: De vrucht, zonder de harde schil.
Toepassing: Bakken, poffen, pureren.
Voedingsstoffen: Veel koolhydraten. Het is ook rijk aan vezels en eiwit en bevat vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink.
Extra informatie: Verwar de plant niet met de wilde kastanje: Aesculus hippocastanum.
TULP
Tulipa
Eetbaar deel: De bol zonder de buitenste schil. Smaak is zoetig, weëig
Toepassing: In een stamppot of soep. Bakken.
Voedingsstoffen: Zetmeel.
Extra informatie: Vanwege eventueel landbouwgif, niet te veel eten.
WATER
Aqua
Eetbaar deel: Alles.
Toepassing: Water uit de sloot, vijver of een regenton moet goed gefilterd worden.
Voedingsstoffen: Water bevat mineralen zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, carbonaten en sulfaten.
Extra informatie:
WEEGBREE
Plantago
Eetbaar deel: De bloem-aren en het frisse jonge blad.
Toepassing: Het blad is rauw te eten. De jonge blaadjes kunnen in een salade.
Voedingsstoffen: Vitamine C.
Extra informatie: De stengel en nerven zijn vezelig en moeilijk verteerbaar.