GROENTE TOP 50

In 2021 de lijst met de meest favoriete groente, gegeten in Nederland


#50 - SCHORSENEREN

Scorzonera hispanica

Bijnaam: protstokken, winterasperge of keukenmeidenverdriet

Zaaien: n.v.t.

Planten: in april en mei

Oogsten: van oktober t/m februari

Kleur: zwart en bruin, binnenzijde is lichtbruin

Eetbare deel: wortel

Smaak: lichtbitter en nootachtig

#49 - ARTISJOK

Cynara scolymus

Bijnaam: n.v.t.

Zaaien: in maart en april

Planten: in mei

Oogsten: in augustus en september

Kleur: groen of paars

Eetbare deel: de schutbladeren van de bloemknop

Smaak: zachte, licht bittere smaak

#48 - KOOLRABI

Brassica oleracea 

Bijnaam: raap

Zaaien: van maart tot juli

Planten: van april tot augustus

Oogsten: van juni tot november

Kleur: lichtgroen

Eetbare deel: de knolvormige verdikte stengel

Smaak: selderij-achtig en gekookt bloemkoolachtig. Licht pittig.

#47 - Postelein

Portulaca oleracea

Bijnaam: waterloof (?)

Zaaien: van april tot augustus

Planten: in juli en augustus

Oogsten: van juli tot september

Kleur: groen

Eetbare deel: de bladeren met stengel

Smaak: lichtzuur en zout

#46 - BLEEKSELDERIJ

Apium graveolens var. dulce

Bijnaam: selder(ie), sellerie of selerij

Zaaien: in februari en maart

Planten: in april en mei

Oogsten: van augustus tot november

Kleur: groen

Eetbare deel: de stengel (blad ongekookt niet eetbaar

Smaak: frisse en hartige smaak (umami) als peterselie

#45 - AUBERGINE

Solanum melongena

Bijnaam: "eggplant" of eierplant

Zaaien: in maart en april

Planten: in juni

Oogsten: van september tot oktober

Kleur: donkerpaars of aubergine-kleurig

Eetbare deel: de vrucht van de  nachtschadeplant

Smaak: neutraal tot bitter, niet rauw eten i.v.m. stof solanine

#44 - WITTE BONEN

Phaseolus vulgaris

Bijnaam: n.v.t.

Zaaien: van mei tot juli

Planten: n.v.t.

Oogsten: van juni tot oktober

Kleur: wit

Eetbare deel: de zaden uit een peul

Smaak: flauw en romig

#43 - SAVOOIEKOOL

Brassica oleracea convar. capitata

Bijnaam: groene kool

Zaaien: van januari tot maart

Planten: in april en mei en augustus

Oogsten: van mei tot november

Kleur: groen

Eetbare deel: de bladeren van de kool (en de kern)

Smaak: stevige koolsmaak, sterker dan wittekool

#42 - SNIJBIET

Beta vulgaris subsp. vulgaris cicla

  • Bijnaam: n.v.t.
  • Zaaien: van maart tot augustus
  • Planten: van maart tot november
  • Oogsten: van mei tot november
  • Kleur: groen met rode nerven
  • Eetbare deel: de bladeren en de bladstelen
  • Smaak: spinazie-achtig en de stengel heeft een lichte smaak van rode bieten. Zacht.

#41 - KOOLRAAP

Brassica napobrassica

  • Bijnaam: raap
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: van april tot juni
  • Oogsten: van oktober tot december
  • Kleur: oranjegeel (buitenkant bruin-paars)
  • Eetbare deel: de knol of wortel van de plant
  • Smaak: zacht en zoet

#40 - KOUSENBAND

Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis

  • Bijnaam: aspergeboon
  • Zaaien: in mei
  • Planten: in juni
  • Oogsten: van augustus tot oktober
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: de peul of vrucht van de plant
  • Smaak: zoals de sperzieboon, maar sterker en sappiger

#39 - KNOLSELDERIJ

Apium graveolens var. rapaceum

  • Bijnaam: selderij
  • Zaaien: van februari tot maart
  • Planten: van april tot mei
  • Oogsten: van september tot december
  • Kleur: knol is bruingeel en bladeren donkergroen
  • Eetbare deel: de knol en bladeren
  • Smaak: kruidig, aromatisch, umami

#38 - WINTERPEEN

Daucus carota

  • Bijnaam: wortelen
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: van mei tot juli
  • Oogsten: van augustus tot december
  • Kleur: oranje
  • Eetbare deel: de wortel van de plant
  • Smaak: volzoet

#37 - TAUGÉ

Vigna radiata

  • Bijnaam: sojascheuten of tjapar
  • Zaaien: van januari tot december
  • Planten: van januari tot december
  • Oogsten: van januari tot december
  • Kleur: witgeel
  • Eetbare deel: kiemen
  • Smaak: kruidig en nootachtig

#36 - MAÏS

Zea mays

  • Bijnaam: mais
  • Zaaien: van april tot mei
  • Planten: van mei tot juni
  • Oogsten: van juni tot september
  • Kleur: oranjegeel
  • Eetbare deel: korrels (de kiem)
  • Smaak: popcornachtig, honingachtig

#35 - PASTINAAK

Pastinaca sativa subsp. sativa

  • Bijnaam: Pinksternakel of witte wortel
  • Zaaien: in maart
  • Planten: in april
  • Oogsten: van oktober tot december
  • Kleur: crèmewit
  • Eetbare deel: de wortel
  • Smaak: zoet anijsachtig

#34 - BOSUIEN

Alloium fistulosum

  • Bijnaam: lente-ui, sla-ui, pijpajuin of schalulleke
  • Zaaien: van februari tot juni
  • Planten: van april tot juni
  • Oogsten: van juni tot september
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: de bladeren
  • Smaak: zacht, licht pre-achtig

#33 - RABARBER

Rheum rhabarbarum

  • Bijnaam: n.v.t.
  • Zaaien: in april en mei
  • Planten: van september tot november
  • Oogsten: van april tot augustus
  • Kleur: van groen tot rood
  • Eetbare deel: de bladstelen (bladeren giftig door oxaalzuur)
  • Smaak: zoetzuur (later in seizoen zuurder)

#32 - KAPUCIJNERS

Pisum sativum var. arvense

  • Bijnaam: velderwt, schokkererwt, vale erwt
  • Zaaien: in april en mei
  • Planten: in februari
  • Oogsten: in maart
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: de zaden in de peulen (peulvruchten)
  • Smaak: zoet, romig, weeïg, nootachtig

#31 - RUCOLA

Eruca vesicaria, syn. Eruca sativa

  • Bijnaam: zwaardherik of raketsla
  • Zaaien: van maart tot oktober
  • Planten: van maart tot oktober
  • Oogsten: van april tot december
  • Kleur: in groen
  • Eetbare deel: de bladeren
  • Smaak: pittig en peperachtig

#30 - RADIJS

Raphanus sativus subsp. sativus

  • Bijnaam: n.v.t.
  • Zaaien: in maart
  • Planten: van april tot september
  • Oogsten: van april tot oktober
  • Kleur: buitenzijde rood, binnenzijde wit
  • Eetbare deel: de bol
  • Smaak: scherp en peperachtig

#29 - PEULTJES

Pisum sativum var. saccharatum

  • Bijnaam: peulen
  • Zaaien: in maart
  • Planten: in april
  • Oogsten: in juni en juli
  • Kleur: lichtgroen
  • Eetbare deel: de zaden en de peulen
  • Smaak: zoet en zacht

#28 - DOPERWTEN

Pisum sativum

  • Bijnaam: doppertjes
  • Zaaien: in februari en maart
  • Planten: in april en mei
  • Oogsten: in juni en juli
  • Kleur: lichtgroen
  • Eetbare deel: de zaden of de erwten in de peulen
  • Smaak: zoet

#27 - RODE KOOL

Brassica oleracea capitata var. rubra

  • Bijnaam: rodekool
  • Zaaien: in januari
  • Planten: in maart en april
  • Oogsten: van mei tot november
  • Kleur: paars, na koken met appel of azijn: rood
  • Eetbare deel: kool
  • Smaak: koolsmaak

#26 - RODE BIET

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. ruba

  • Bijnaam: kroten, bietjes
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: in februari en maart
  • Oogsten: van april tot juni
  • Kleur: felrood
  • Eetbare deel: de biet of wortel
  • Smaak: zoet en fris

#25 - KNOFLOOK

Allium sativum

  • Bijnaam: stinkende roos, look
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: van oktober tot april
  • Oogsten: van juni tot juli
  • Kleur: van roomwit tot roze/rood en violet
  • Eetbare deel: de teentjes van de bol (zonder schil)
  • Smaak: scherp

#24 - PREI

Allium porrum

  • Bijnaam: -
  • Zaaien: in januari
  • Planten: in maart
  • Oogsten: van juli tot maart
  • Kleur: van wit tot donkergroen
  • Eetbare deel: de bladeren
  • Smaak: witte gedeelte heeft koolsmaak, ui- en knoflooksmaak, pittig

#23 - WITTE KOOL

Brassica oleracea con. capitata var. alba

  • Bijnaam: wittekool, boeskool (Twents)
  • Zaaien: van januari tot maart
  • Planten: in april, mei en augustus
  • Oogsten: van mei tot november en in april en mei
  • Kleur: wit, lichtgeel en lichtgroen
  • Eetbare deel: krop van bladeren
  • Smaak: neutraal, koolsmaak

#22 - SNIJBONEN

Phaseolus vulgaris

  • Bijnaam: "scheermesjes", spekboon (vlezige variant)
  • Zaaien: van half mei tot half juni
  • Planten: van maart tot april
  • Oogsten: van juni tot augustus
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: peul met zaden
  • Smaak: lichtzoete bonensmaak

#21 - TUINBONEN

Vicia faba

  • Bijnaam: labboon, dikke duimen, kinderoortjes, pronkbonen, boerentenen
  • Zaaien: van januari tot februari
  • Planten: van maart tot april
  • Oogsten: van juni tot augustus
  • Kleur: lichtgroen
  • Eetbare deel: de zaden
  • Smaak: van zacht en vol naar bitter

#20 - ZUURKOOL (WITTE KOOL)

Brassica oleracea convar. capitata var. alba

  • Bijnaam: sauerkraut
  • Zaaien: van januari tot februari
  • Planten: van februari tot juli
  • Oogsten: van mei tot december
  • Kleur: zachtgeel
  • Eetbare deel: de kool (gesneden)
  • Smaak: zuur en fris

#19 - SPRUITJES

Brassica oleracea conv. oleracea var. gemmifera

  • Bijnaam: spruitkool, koolspruitjes
  • Zaaien: van februari tot maart
  • Planten: van mei tot juni
  • Oogsten: van september tot december
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: okselknoppen (kleine kooltjes) op de stam
  • Smaak: mildbitter

#18 - ANDIJVIE

Cichorium endivia

  • Bijnaam: Krulandijvie is frisee
  • Zaaien: van maart tot juli
  • Planten: van april tot augustus
  • Oogsten: van juli tot november
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: bladeren
  • Smaak: bitter

#17 - IJSBERGSLA

Lactuca sativa

  • Bijnaam: ijssla
  • Zaaien: van maart tot juli
  • Planten: van april tot augustus
  • Oogsten: van juni tot november
  • Kleur: lichtgroen
  • Eetbare deel: bladeren
  • Smaak: stevige, knapperige, frisse en iets zoet

#16 - POMPOEN

Cucurbita

  • Bijnaam: kalebas
  • Zaaien: in april
  • Planten: in mei
  • Oogsten: van augustus tot september
  • Kleur: oranje
  • Eetbare deel: de vrucht
  • Smaak: zacht, zoet, soms nootachtig

#15 - SPERZIEBONEN

Phaseolus vulgaris

  • Bijnaam: prinsessenbonen, slabonen, herenbonen
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: van mei tot juni
  • Oogsten: van juli tot september
  • Kleur: lichtgroen
  • Eetbare deel: de peul
  • Smaak: typische bonensmaak

#14 - SNIJBIET

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris

  • Bijnaam: warmoes of snijmoes
  • Zaaien: van november tot februari
  • Planten: van maart tot augustus
  • Oogsten: van maart tot september
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: de bladeren en stelen
  • Smaak: spinazie-achtig, zachte spinaziesmaak

#13 - ASPERGE

Asparagus officinalis subsp. officinalis

  • Bijnaam: het witte goud
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: van maart tot april
  • Oogsten: van april tot juni
  • Kleur: wit
  • Eetbare deel: de scheuten
  • Smaak: zacht, mild en lichtzoet

#12 - COURGETTE

Cucurbita pepo

  • Bijnaam: zukini, mergpompoen
  • Zaaien: van april tot juni
  • Planten: van mei tot juli
  • Oogsten: van september tot november
  • Kleur: groen, binnenzijde lichtgroengeel
  • Eetbare deel: de vrucht
  • Smaak: zacht, neutraal

#11 - BROCCOLI

Brassica oleracea conv. botrytis var. italica

  • Bijnaam: groene bloemkool
  • Zaaien: van februari tot april
  • Planten: in juni
  • Oogsten: van augustus tot april
  • Kleur: donkergroen of blauwgroen
  • Eetbare deel: de bloemknoppen en stelen
  • Smaak: bloemkool-achtig, maar fijner en pittiger

#10 - WITLOF

Cichorium intybus var. foliosum

  • Bijnaam: Brussels lof, witloof, het witte goud
  • Zaaien: in april
  • Planten: van mei tot juni
  • Oogsten: van september tot januari
  • Kleur: wit
  • Eetbare deel: de krop met bladeren
  • Smaak: licht bitter

#9 - PAPRIKA

Capsicum annuum

  • Bijnaam: "pepper" 
  • Zaaien: van februari tot maart
  • Planten: in mei
  • Oogsten: van juli tot oktober
  • Kleur: geel, oranje, groen, rood en nog meer
  • Eetbare deel: de vrucht
  • Smaak: van zoet tot licht bitter

#8 - SPINAZIE

Spinacia oleracea

  • Bijnaam: maagbezem, vanwege laxerend effect.
  • Zaaien: in januari en februari
  • Planten: van januari tot augustus
  • Oogsten: van april tot november
  • Kleur: lichtgroen
  • Eetbare deel: de bladeren
  • Smaak: zacht. De steeltjes maken de spinazie bitter.

#7 - KROPSLA

Lactuca sativa

  • Bijnaam: sla, botersla
  • Zaaien: van maart tot mei
  • Planten: van mei tot augustus
  • Oogsten: van mei tot november
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: de bladeren (krop)
  • Smaak: zoet en boterzacht, licht kruidig

#6 - BOERENKOOL

Brassica oleracea var. laciniata

  • Bijnaam: krulkool of moes, kijk ook eens hier
  • Zaaien: in mei en juni
  • Planten: in juli
  • Oogsten: van augustus tot februari
  • Kleur: donkergroen
  • Eetbare deel: de bladeren
  • Smaak: stevige en pittige koolsmaak, na vorst zoeter (zetmeel wordt suiker)

#5 - BLOEMKOOL

Brassica oleracea conv. botrytis var. botrytis

  • Bijnaam: -
  • Zaaien: in februari
  • Planten: van maart tot augustus
  • Oogsten: van augustus tot mei
  • Kleur: wit
  • Eetbare deel: de bloemknoppen (roosjes) en deel van de stam
  • Smaak: typische koolsmaak, mild, iets bitter

#4 - KOMKOMMER

Cucumis sativus

  • Bijnaam: kk
  • Zaaien: in april
  • Planten: in mei en juni
  • Oogsten: in juli en september
  • Kleur: groen
  • Eetbare deel: de vrucht
  • Smaak: heel licht bitter

#3 - UIEN

Allium cepa

  • Bijnaam: ajuin, siepel
  • Zaaien: van januari tot maart
  • Planten: in april
  • Oogsten: in september
  • Kleur: wit
  • Eetbare deel: de bol
  • Smaak: scherp, wat zoetig

#2 - WORTELTJES

Daucus carota

  • Bijnaam: peentjes
  • Zaaien: n.v.t.
  • Planten: van mei tot juli
  • Oogsten: van augustus tot december
  • Kleur: oranje (caroteen)
  • Eetbare deel: de wortel (Duh!)
  • Smaak: zoet

#1 - TOMATEN

Solanum lycopersicum

  • Bijnaam: pommes d'amour
  • Zaaien: in februari en maart
  • Planten: in mei
  • Oogsten: van juli tot oktober
  • Kleur: rood
  • Eetbare deel: de vrucht
  • Smaak: zoet