VERGETEN GROENTEN
Wat zijn vergeten groenten?
Een vergeten groente is een groente, die niet heel erg bekend (meer) is. Deze groenten uit grootmoeders tijd zijn gewoon eetbaar en worden toch weer populair. en zijn terug van weggeweest. Hieronder een overzicht van diverse vergeten groenten.
AARDPEER
Helianthus tuberosus
Synoniem: Jeruzalem-artisjok of topinamboer.
Smaak: lichtzoet, nootachtig.
Bereiding: koken; bakken; rauw eten.
BLAUWE AARDAPPEL
Synoniem: Franse truffelaardappel
Smaak: licht nootachtig.
Bereiding: frituren als chips; koken; bakken; pureren.
KARDOEN
Synoniem: Spaanse artisjok
Smaak: fris, maar ongekookt bitter.
Bereiding: rauw; koken; in een stampot; blancheren.
MIERIKSWORTEL
Synoniem: Boerenradijs of peperwortel
Smaak: mosterdachtig; scherp of heet.
Bereiding: raspen; in de mayonaise.
PALMKOOL
Synoniem: Zwarte kool of Toscaanse kool
Smaak: zoet (vooral na de vorst).
Bereiding: in de salade; roerbakken; stoven (nerven verwijderen); rauw eten; stamppot, zoals boerenkool.
PASTINAAK
Synoniem: Pinksternakel of witte peen
Smaak; zeer zoet en anijsachtig.
Bereiding: roerbakken; rauw indien geraspt.
RAMMENAS
Synoniem: Zwarte radijs
Smaak: scherp (minder scherp dan radijs).
Bereiding: schillen en raspen voor op brood.
ROMEINSE SLA
Synoniem: Bindsla, Romaanse sla of Romaine
Smaak: iets wranger dan kropsla; na stoven smaakt het als andijvie of spinazie.
Bereiding: in de salade; buitenste bladeren stoven.
SCHORSENEREN
Synoniem: Keukenmeidenverdriet
Smaak: zacht, romig, nootachtig, asperge-achtig.
Bereiding: schillen en in stukjes snijden en koken met scheutje azijn; stoven; stomen.