HET KRUIDSCHAP

Het kruidschap geeft een overzicht van verse kruiden die je op de tuin kan kweken.

Je vind hier een lijst van 40 bekendste verse kruiden in Nederland.

Auteur: Marco Vreugdenhil. Bronnen: zaaikalender.com/ keukenplanten.nl


ANIJS

Pimpinella anisum

Bijzonderheden: niet verwarren met ster-anijs.

Zaaien onder glas: april - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: zoet, warm

Eetbaar deel van de plant: stengel, wortels, zaden, bloemen en bladeren

Toepassing: garnering in salades, soep en groente; pepernoten; anijsmelk; "muisjes" 

BASILICUM

Ocimum basilicum

Bijzonderheden: éénjarige plant met vierkante stengels

Zaaien onder glas: maart - juni

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juli

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: kruidig met zoet aroma

Eetbaar deel van de plant: zachte stelen en bladeren

Toepassing:

BIESLOOK

Allium schoenoprasum

Bijzonderheden: lange pijpvormige stengels die enigszins lijken op lente-ui.

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: april - augustus

Oogsttijd: juni - oktober

Smaak: verfijnde uiensmaak

Eetbaar deel van de plant: dunne stengels

Toepassing:

BONENKRUID

Satureja montana

Bijzonderheden: ruig en ongelijkmatig groeiende plant met zwakke, houtige vertakkende stengels.

Zaaien onder glas: april - mei

Zaaien in de volle grond of planten: maart - juni

Oogsttijd: juni

Smaak: tijm, kruidig, peperachtig

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing:

CITROENKRUID

Artemisia abrotanum L.

Bijzonderheden: aangename geur van citroen

Zaaien onder glas: april - juni

Zaaien in de volle grond of planten: maart - september

Oogsttijd: juni - oktober

Smaak: citroen-achtig, bitter

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing:

CITROENMELISSE

Melissa officinalis

Bijzonderheden: de bloemen trekken bijen en hommels aan

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: juli - september

Oogsttijd: juli - september

Smaak: citroen-achtig, fris

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing:

DASLOOK

Allium ursinum

Bijzonderheden: een wettelijk beschermde plant uit de narcisfamilie en vrij zeldzaam (komt voor in het polderpark Cronesteyn)

Zaaien onder glas: april

Zaaien in de volle grond of planten: april - juni

Oogsttijd: maart - december

Smaak: knoflooksmaak, uiensmaak

Eetbaar deel van de plant: bladeren, bloemen

Toepassing:

DILLE

Anethum graveolens

Bijzonderheden: dille heeft fijne, naald-achtige zachte bladeren

Zaaien onder glas: april

Zaaien in de volle grond of planten: april - juli

Oogsttijd: juli - september

Smaak: verfijnde anijs-achtige smaak

Eetbaar deel van de plant: bladeren, jonge takjes met fijne naalden, zaadjes, blomen

Toepassing: soepen en sauzen; geweckte komkommers en augurken

DRAGON

Artemisia dracunculus

Bijzonderheden: één van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken is dragon

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: juni - september

Smaak: anijs-achtig, peper-achtig, licht bitter

Eetbaar deel van de plant: bladeren, bloemen

Toepassing:

GOUDSBLOEM

Calendula officinalis 

Bijzonderheden: Goudsbloemen bevatten veel vitamine C, wat een krachtige antioxidant is, die je lichaam helpt beschermen tegen o.a. kanker en beroertes

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: juli - augustus

Oogsttijd: juni - september

Smaak: licht peperig

Eetbaar deel van de plant: bloemen, jonge bladeren

Toepassing:

HOP

Humulus lupulus

Bijzonderheden: De hop is een slingerplant, waarvan de stengels zich spiraalvormig om steunsels slingeren

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: maart - mei

Oogsttijd: augustus - september

Smaak: erg bitter

Eetbaar deel van de plant: vruchten, de hopbellen

Toepassing: bier

HYSSOP

Hyssopus officinalis

Bijzonderheden: hyssop vind je verwilderd op oude, kalkrijke muren in de zon, in het Middellandse Zeegebied 

Zaaien onder glas: april - juni

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juli

Oogsttijd: juni - oktober

Smaak: licht bitter en beetje munt-achtig

Eetbaar deel van de plant: stengeltoppen, bladeren, bloemen, honing

Toepassing: 

KAMILLE

Matricaria 

Bijzonderheden: kamille heeft vele medicinale eigenschappen en werkt ontstekingsremmend en ontsmettend

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juli

Oogsttijd: mei - augustus

Smaak: zeer delicaat, licht zoet, iets kruidig

Eetbaar deel van de plant: stelen, bloemen

Toepassing: 

KARWIJ of KUMMEL

Carum carvi

Bijzonderheden: Het kauwen op zaden van de karwijplant zorgt voor een zoetere adem. Karwij zit ook in tal van alcoholische dranken en likeuren.

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - september

Oogsttijd: juli - augustus

Smaak:  bitter, zoet, anijs-achtig met scherpe ondertoon

Eetbaar deel van de plant: 

Toepassing: 

KERVEL

Anthriscus cerefolium

Bijzonderheden: kervel bevat vitamine C en ijzer, daardoor medicinaal. Het verlaagt de bloeddruk en bevordert de spijsvertering. Ook stimuleert het de eetlust.

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - augustus

Oogsttijd: juni - oktober

Smaak: lichtzoet, anijsachtig

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing:

KNOFLOOK

Allium sativum

Bijzonderheden: goede smaakmaker. Knoflook is giftig voor katten en honden!

Zaaien onder glas: n.v.t.

Zaaien in de volle grond of planten: oktober - april

Oogsttijd: juni - augustus

Smaak: scherp, na verhitting zoeter en aromatischer

Eetbaar deel van de plant: de teentjes zonder de schil

Toepassing: 

KOMIJN

Cuminum cyminum

Bijzonderheden: gemalen komijnzaad is ook wel bekend als "djintan".

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: april - juni

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: zoet, verwarmend, notige elementen

Eetbaar deel van de plant: de zaden

Toepassing: 

KOMKOMMERKRUID of BERNAGIE

Borago officinalis

Bijzonderheden: opvallende behaarde bladeren. Bernagie is geliefd bij hommels en bijen.

Zaaien onder glas: april

Zaaien in de volle grond of planten: april - juli

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: fris, komkommerachtig

Eetbaar deel van de plant: jonge bladeren, bloemen

Toepassing: dressing voor aardappel- of komkommersalade; fijngehakte bladeren voor soep, vis en eiergerechten

KORIANDER

Coriandrum sativum

Bijzonderheden: Koriander heeft een hekel om verplant te worden.

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juli

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: fris, citroen-achtig, zeep-achtig

Eetbaar deel van de plant: bladeren, zaden

Toepassing: saus of pesto van de bladeren

LAURIER

Laurus nobilis

Bijzonderheden: Laurier is een groenblijvende boom. De bessen zijn licht giftig. Laurierolie is de basis van een zeer oude plantaardige zeep "Alepp".

Zaaien onder glas: n.v.t.

Zaaien in de volle grond of planten: maart - april

Oogsttijd: juni - september

Smaak: aromatisch, oregano-achtig, tijm-achtig

Eetbaar deel van de plant: (gedroogde) bladeren

Toepassing: 

LAVAS of MAGGI

Levisticum officinale

Bijzonderheden: een bijzondere en veelzijdige smaakmaker. Lavas is geen ingrediënt van het originele recept van Maggi.

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juli

Oogsttijd: juni - oktober

Smaak: sterk aromatisch, hartig, smaak van Maggi ®

Eetbaar deel van de plant: bladeren, zaden, stengels, wortels

Toepassing: 

LAVENDEL

Lavandula

Bijzonderheden: Lavendel trekt vlinders aan. Uit de plant wordt  rijke etherische olie gewonnen.

Zaaien onder glas: februari - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juli

Oogsttijd: juli - september

Smaak: fris, licht zoetig, licht bittere noot, rozemarijn-achtig

Eetbaar deel van de plant: bloemen, takjes

Toepassing: 

MAJORAAN of ECHTE MARJOLEIN

Origanum majorana

Bijzonderheden: Bij de oude Grieken werd majoraan als middel tegen een kater gebruikt.

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: juni - oktober

Smaak: intens aroma, oregano-achtig, maar iets zoeter en milder

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing: 

MIERIKSWORTEL van de MIERIK

Armoracia rusticana

Bijzonderheden: De mierikswortel is rijk aan vitamine C en vezels en bevat goede hoeveelheden van  mineralen zoals calcium, kalium en koper.

Zaaien onder glas: februari - april 

Zaaien in de volle grond of planten: n.v.t.

Oogsttijd: september - mei

Smaak: scherp, heet, vergelijkbaar met peper en mosterd

Eetbaar deel van de plant:  wortel, bladeren

Toepassing: bladeren in een salade of in een roerbakgerecht

MOSTERDKRUID  MOSTERDPLANT

Sinapis alba

Bijzonderheden: De plant lijkt op zwarte mosterd, maar heeft grotere zaden

Zaaien onder glas: april - mei

Zaaien in de volle grond of planten: juni - augustus

Oogsttijd: juli - november

Smaak: pittig, scherp

Eetbaar deel van de plant: jonge bladeren, zaden

Toepassing: 

MUNT

Mentha

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: april - mei

Oogsttijd: juni - november

Smaak: pepermunt-achtig

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing: 

OOST-INDISCHE KERS

Tropaeolum majus

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: n.v.t.

Zaaien in de volle grond of planten: april - juni

Oogsttijd: juli - september

Smaak: fris, licht peper-achtig, pikant, tonen van radijs

Eetbaar deel van de plant: bladeren, bloemen, zaden

Toepassing: 

OREGANO

Origanum vulgare

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: juni - september

Smaak: lichtzoet, kruidig

Eetbaar deel van de plant: bladeren, bloemen

Toepassing: 

PETERSELIE

Petroselinum crispum

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: februari - juli

Zaaien in de volle grond of planten: april - juli

Oogsttijd: mei - oktober

Smaak: fris, peper-achtig, enigszins aards

Eetbaar deel van de plant: bladeren, stengels

Toepassing: 

PREI

Allium ampeloprasum var. porrum

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: januari

Zaaien in de volle grond of planten: maart

Oogsttijd: juli - september

Smaak: ui-achtig, knoflook-achtig, pittig

Eetbaar deel van de plant: bladeren (lichtgroene en donkergroene deel)

Toepassing: 

ROZEMARIJN

Salvia rosmarinus

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: februari - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: mei - oktober

Smaak: fris, licht, zoet, sterk, pittig

Eetbaar deel van de plant: bladeren: naalden van de plant

Toepassing: 

SALIE of SALVIA

Salvia officinalis

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: februari - april

Zaaien in de volle grond of planten: april - juni

Oogsttijd: mei - september

Smaak: sterk, kruidig, warm, iets bitter

Eetbaar deel van de plant: bladeren, bloemen

Toepassing: bloemen voor in de sla of thee

SELDERIJ of SELDERIE

Apium graveolens

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: april - juli

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: peterselie-achtig, sterk, krachtig, zoutig (umami)

Eetbaar deel van de plant: stengels, bladeren

Toepassing: 

SMEERWORTEL

Symphytum officinale

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: april - juli

Oogsttijd: april - november

Smaak: fris, komkommer-achtig, asperge-achtig

Eetbaar deel van de plant: bladeren, bloemen, spruiten (= ongeopende bloemknoppen), wortels

Toepassing: 

STEVIA of HONINGKRUID

Stevia rebaudiana

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: februari - april

Zaaien in de volle grond of planten: maart - oktober

Oogsttijd: juni - november

Smaak: zoet als suiker

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing: 

TIJM

Thymus officinalis

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: juni - september

Smaak: kruidig, licht bitter

Eetbaar deel van de plant: bladeren, topjes van de plant, zachte stelen

Toepassing: 

TUINKERS of STERRENKERS

Lepidium sativum

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: januari - december

Zaaien in de volle grond of planten: maart - oktober

Oogsttijd: januari - december

Smaak: pittig, aromatisch, licht mosterd-achtig

Eetbaar deel van de plant: de kiemen zonder de wortels

Toepassing: rauw in salades

VALERIAAN

Valeriana officinalis

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: april - mei

Oogsttijd: september - oktober

Smaak: iets bitter

Eetbaar deel van de plant: wortels, bladeren

Toepassing: 

VENKEL

Foeniculum vulgare

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - april

Zaaien in de volle grond of planten: maart - mei

Oogsttijd: mei - oktober

Smaak: fris, anijs-achtig

Eetbaar deel van de plant: stronk of knol, groene stelen, bladeren, zaden

Toepassing: 

ZURING of BLOEDZURING

Rumex sanguineus

Bijzonderheden:  

Zaaien onder glas: maart - mei

Zaaien in de volle grond of planten: mei - juni

Oogsttijd: juli - oktober

Smaak: friszuur

Eetbaar deel van de plant: bladeren

Toepassing: